Actueel
(...) ‘Drie jaar geleden keek ik uit het raam van mijn nieuwe woning bij de Ookmeerweg en zag al dat groen,’ vertelt chefkok Donovan Kraag. ‘Ik pakte mijn fiets, reed door de tuinen van West en was zwaar onder de indruk van al die planten, groenten en bloemen van de moestuinen.’
Hij vervolgt: ‘Ik ben heel sociaal en praat met iedereen en zo kwam ik bij boerderij de Boterbloem terecht. Hier ben ik nooit meer weggegaan.’ De 34-jarige Donovan Kraag werkt behalve als (tv) chefkok en cateraar, ook als culinair onderwijzer met jongeren uit Nieuw West, op scholen en via workshops. Vlak voor de zomer hield hij een hartstochtelijk pleidooi in de raadscommissie RO om de bestaande biologische akkers in de Lutkemeerpolder zo veel mogelijk te behouden en niet te bebouwen met bedrijfsruimten zoals het huidige bestemmingsplan wil.
'Er is niets zo mooi én duurzaam om op 500 meter afstand mijn sla en paksoy te kunnen halen op de fiets, lekker in de natuur bezig te zijn, te planten. En de jongeren hierin mee te nemen. De ontplooiïng van die jongeren is zó kostbaar, dat valt niet in geld uit te drukken! Ook de warmte en de openhartigheid die je ontvangt vanuit het Voedselpark is enorm behulpzaam. Het is gewoon geweldig!' zo bepleitte hij.
Emeritus hoogleraar uit Wageningen, Arnold van der Valk, noemt de Lutkemeerpolder ‘een schoolvoorbeeld van een groengebied dat wordt opgeofferd aan het grootkapitaal, als gevolg van grondspeculatie en corruptie.’ Het gaat er dit najaar in de gemeenteraad om spannen. 'Er zijn nog steeds heel veel hectares te redden in de Lutkemeerpolder. Hoewel het waarschijnlijk niet gaat lukken om alle bouwplannen tegen te houden, blijft iedere hectare van belang', schrijft Voedselpark Amsterdam in zijn laatste nieuwsbrief. De Lutkemeerpolder staat naar verwachting 25 september weer op de agenda bij de raadscommissie RO.
Klik op de pijl hieronder voor het achtergrondverhaal dat ik schreef voor de straatkrant Z! , morgen op straat te koop.
Een voorpublicatie: